Próchnica zębów to choroba niezwykle rozpowszechniona w większości krajów świata. Mało kto zdaje sobie naprawdę sprawę z tego, że jest to choroba bakteryjna, wywoływana przez drobnoustroje. Już skamieliny z epok prehistorycznych często zawierają ślady zmian próchniczych na zębach. Bakterie, doprowadzające do rozkładu próchniczego zęba to paciorkowce, żywiące się przede wszystkim cukrami. O ile cukry naturalne nie mają specjalnego znaczenia w wypadku rozwoju próchnicy, o tyle wyjątkowy wzrost zachorowań zaobserwować można w wypadku cukru rafinowanego, wyjątkowo odżywczego dla bakterii paciorkowca próchniczego. Najlepszą metodą zapobiegania próchnicy jest edukacja w kierunku zdrowego stylu życia, odpowiedniej higieny jamy ustnej oraz regularnych kontroli lekarskich prowadzonych w gabinetach dentystycznych. Jako że zniszczona struktura zęba nie jest w stanie przejść procesu regeneracji w trakcie leczenia jest usuwana i zastępowana przez wypełnienie, a w skrajnych przypadkach – przez sztuczny ząb lub cały zespół sztucznych zębów. Próchnicę diagnozuje się w trakcie wizyty w salonie dentystycznym przy użyciu lusterka, lup, mikroskopów i fluorescencji. Szybkie wykrycie ogniska zapalnego prowadzić może do zatrzymania zmian lub bardzo natychmiastowego leczenia oraz powstrzymania dalszego rozwoju choroby.