Co jest ulubioną przekąską dzieci? Oczywiście słodycze! Nie jest chyba tajemnicą także to, że ze słodyczami nie może się rozstać również wiele osób dorosłych. Mało kto może wyobrazić sobie filiżankę kawy wypitą bez przegryzania drobnych łakoci. Słodycze również stanowią jeden z najbardziej popularnych zapychaczy pomiędzy daniami głównymi. O ile jeszcze podjadane są z umiarem, to nie ma w tym nic złego. Problem może jednak pojawić się w przypadku, gdy w organizmie danego człowieka występuje nietolerancja glutenu.

 

Niestety, wiele z popularnych czekolad oraz innych słodyczy zawiera w swoim składzie gluten. Uczulenie na ten składnik nie oznacza konieczności rezygnacji z ulubionych przysmaków. Ekologiczne słodycze można zrobić samemu bądź zakupić je w sklepie ze zdrową żywnością. Przepisy na bezglutenowe słodycze dostępne są na stronach internetowych z przepisami wegańskimi. Posiadają specjalne oznaczenia, dzięki czemu od razu widać, że mogą z nich korzystać osoby z nietolerancją glutenu. Słodycze bezglutenowe są tak sam smaczne jak tradycyjne przysmaki – nikt się nie zorientuje że je bezglutenowe ciacho.