Wanilia to jedna z przypraw, która bardzo często używana jest w kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie wypieku przepysznych ciast bez ekstraktu z wanilii. Jednak aby dostać czystą wanilię trzeba często nieźle się nagimnastykować. Najbardziej popularny jest tak zwany cukier wanilinowy – można spotkać się ze stwierdzeniem że to wanilia w czystej postaci, co jednak jest dalekie od prawdy.

 

Najlepiej jest poszukiwać lasek wanilii jednak te są dosyć drogie. Dostępne w sklepach są gotowe ekstrakty z wanilii, jednak pojawia się pytanie o to, czy można przygotować go również w domowym zaciszu? Oczywiście, że tak! Miłośnicy naturalnych wypieków nie tylko mogą, ale również powinni pokusić się o jego samodzielne przygotowanie. Do jego przygotowania potrzebne będą strąki waniliowe oraz alkohol. Ze względu na specyfikę produktu, najlepiej do jego przechowywania nadają się szklane, szczelnie zamykane słoiczki o niewielkich rozmiarach. Gotowy ekstrakt z wanilii przechowywać należy w chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Ciasta przygotowane z jego udziałem smakują wyśmienicie – nie oprze się im żaden łasuch.