Kuchnia chińska, charakteryzująca się używaniem wielu przypraw i wyrazistością, podbija każdego roku coraz więcej serc. I wcale nie trzeba udawać się do Chin, by skosztować tamtejszych dań. Można bez problemu znaleźć chińską restaurację w okolicy, jak i pokusić się o przygotowanie potraw we własnym domu. Popularne potrawy chińskie z ryżem nie powinny bowiem przynieść ze swoim wykonaniem większych trudności.

Kuchnia Państwa Środka

Kuchnią chińską określa się wszystkie lokalne kuchnie w tym kraju, jak i niektóre dania innych krajów azjatyckich. Tym, co ją wyróżnia, to używanie nie tylko aromatycznych przypraw, ale również sosów i past. Za podstawę uznaje się ryż, jednak często sięga się także po makarony. Do dań wykorzystuje się mięso, ryby, owoce morza, jak i sporo warzyw. Kuchnia chińska jest jedną z nielicznych, w której jedno danie można przygotować podług jednego z pięciu smaków: słodkiego, ostrego, kwaśnego, gorzkiego, słonego.

Każdy zakątek Chin ma swoje danie, które można nazwać „popisowym”, na przykład w Pekinie tworzy się najsmaczniejsze pierożki dim sum, a ostra zupa syczuańska jest dumą regionu Syczuan.

Przykładowym daniem niech będzie to z ryżem i warzywami, które przywiedzie Chiny do domu, jak i będzie kolejnym pomysłem na wprowadzenie większej ilości warzyw do posiłków wszystkich domowników.

Składniki:

  • 200 gram ryżu długoziarnistego
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie przyprawy Fix do potraw chińskich Knorr
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • po 1 łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego
  • 1 papryczka chili
  • sok z cytryny
  • 1 cebula dymka
  • 300 ml wody

Przygotowanie

Ryż ugotować i odstawić. Marchewki, paprykę, paprykę chilli i cebulę pokroić w paski i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć przez 10 minut.
Przygotować wyrazisty, chiński sos, łącząc Fix Knorr z 300 mililitrami wody oraz z sosem sojowym i olejem sezamowym.
Wlać Fix do smażonych warzyw. Dodać sok z cytryny oraz zielony groszek. Zagotować i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem.