Niemal każda dieta wymaga cierpliwości oraz restrykcyjnego przestrzegania zaleceń. Często nawet drobne odstępstwa mogą skutkować niepowodzeniem. Co jest ważne przy planowaniu optymalnej diety? Przede wszystkim należy zastanowić się nad tym jaki jest jej cel – czy ma to być ogólna poprawa stanu zdrowia (na przykład dieta wątrobowa) czy może redukcja tkanki tłuszczowej.

 

W tym drugim przypadku istotne jest wyeliminowanie produktów typu fast food oraz potraw zawierających dużą ilość niezdrowych tłuszczów. Chcąc schudnąć należy przede wszystkim spożywać niewielkie posiłki zawierające dużą ilość warzyw i owoców. Zaskoczeniem dla wielu może być także to, że pozytywny wpływ na odchudzanie może mieć także jedzenie kasz. Niepalona kasza gryczana jest jednym ze składników wielu przepisów dietetycznych. Kasza jaglana na odchudzanie również polecana jest przez wielu dietetyków. Jest to drobna kasza, która łatwo ulega strawieniu, a ponadto zawiera cenne składniki odżywcze. Kasze mogą być dodatkiem do potraw obiadowych, a mogą również stanowić samodzielną, pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia – wszystko zależy od tego, w jaki sposób skomponuje się posiłek.