Pieczenie w przełyku po każdym posiłku? Z cała pewnością cierpisz na zgagę. W zasadzie każdy kiedyś jej doświadczył i z całą pewnością nie jest to miłe odczucie. Kiedy kwasy żołądkowe dostają się do przełyku oznacza to, że odpowiedzialny za ich zamknięcie w odpowiednim miejscu zwieracz po prostu się nie domyka. Jeżeli ta sytuacja jest sporadyczna i jest wynikiem zbyt obfitego posiłku nie ma powodów do większego zmartwienia. Problem pojawia się w momencie, gdy zgadze towarzyszy ból, a ta pojawia się praktycznie po każdym posiłku. Tego faktu absolutnie nie można bagatelizować i konieczna jest diagnostyka. W każdym razie osoby otyłe, z nadwagą, starsze są bardziej narażone na tę dolegliwość. Pojawiająca się często stwarza też zagrożenie. Paląc dosłownie ścianki przełyku, które są bardzo delikatnymi, mogą doprowadzić do ich trwałego uszkodzenia, a nawet być przyczyną powstania nowotworu. W związku z tym trzeba jak najszybciej zacząć działać. Doraźnie można stosować leki nosówkowe, które powinno przyjmować się przed jedzeniem. Warto również przyjrzeć się swojej diecie, a w przypadku nadwagi po prostu postarać się schudnąć. Warto wspomnieć, że na zgagę uskarżają się kobiety w ciąży i w tym przypadku nie ma powodów do niepokoju, nie mniej należy za każdym razem neutralizować kwasy żołądkowe.