Oleje są dla wielu osób nieodłącznym elementem wielu przygotowywanych potraw. Jeszcze do niedawna w polskiej kuchni królował najpopularniejszy olej słonecznikowy. Rozwój świadomości dietetycznej doprowadził jednak do tego, że coraz więcej osób przykłada znaczną uwagę co do tego, co ląduje codziennie na ich talerzach. Dotyczy to również nie tylko głównych składników pożywienia, ale także elementów takich jak na przykład oleje. Można zaobserwować tendencję choćby do tego, że obecnie olej słonecznikowy powoli wypierany jest przez znacznie zdrowszy olej rzepakowy.

 

Nie trzeba jednak przy wyborach gastronomicznych ograniczać się tylko i wyłącznie do tych dwóch wyborów. Na rynku pojawia się coraz szersza gama produktów. Dostępne są także inne oleje pochodzenia roślinnego – na przykład olej sezamowy, kokosowy czy z pestek z winogron. Na sklepowych półkach znaleźć można także olej z pestek moreli czy olej z awokado. Warto zapoznać się z ich etykietami, gdyż nie każdy olej tego rodzaju nadaje się do smażenia. Niektóre produkty przeznaczone są wyłącznie do spożywania na zimno, na przykład jako składnik sałatek.